top of page

Как да постигнем цели чрез Нейрографиката. Част 1-ва

Всеки човек има някакви цели. Дори ако някой не си поставя големи цели за реализиране на желанията си, тогава малките ежедневни цели все още присъстват. Например, отидете в кухнята и хапнете нещо, легнете на дивана и гледайте интересна програма, срещнете се с приятели и поговорете. И така нататък. Някои хора осъзнават целите си, други не. Някои си поставят активни цели за цял живот, други просто вървят по течението. Така или иначе от всяка цел получаваме някакъв резултат или дори резултати. Каква е разликата между понятията "цел" и "резултат", защо не трябва да си поставяте цели, а да определяте резултатите, и най-важното как да постигнете това, което искате с помощта на Нейрографика прочетете за това в следващата поредица от статии.

 

Към какво трябва да се стремим, към целите или към резултатите

Много хора знаят поговорката "пилетата се броят през есента". За какво говори? Относно събирането на ефектите, резултатите от техния труд за предходния период от живота. Някои хора са свикнали да се оплакват, че животът им не е изпълнен с това, което ги прави щастливи. Това е ефектът, резултатът от техните действия. Както и да е. Тук действа законът за причината и следствието. Реализацията се отнася до външната страна на живота и е свързана с поставянето на цели. Но към какво трябва да се стремим, към целите или към резултатите? Можете да ходите за целта с години, но никога да не получавате никакви резултати. Човек може да говори колкото си иска: "имам такава голяма и прекрасна цел", но докато не покаже постигнатите резултати, целта му не струва и стотинка.

Целта никога не е равна на резултата. Но резултатът може да бъде равен или дори по-голям от поставената цел.

Какво е целта? Целта е посоката, в която човек иска да се движи. Можем да кажем, че това е началото, началото на пътя. Резултатът е финалът, краят на състезанието и наградите. Защо трябва да се стремим не към целите, а към резултатите? Защото, стремейки се към цели, ние винаги ще се озовем в началото на пътя. Спомнете си как в приказката на Луис Карол "Алиса в страната на чудесата", когато Алис бягаше от шахматната кралица и винаги ли си се връщала при нея?

 

Какво е съотношението в Нейрографика между целта и резултата

Нейрографика - много ясна техника при работа с цели. Често показва дали дадена цел наистина вълнува човек. Нейрографика - практика на придружаване на проекти. Тя ви позволява да получите желаните резултати. Затова понякога се случва, че тя "не работи". И причината е ... въпреки че не, първо нека разгледаме пример.

Да предположим, че човек иска да намали телесното си тегло. Той си поставя цел да отслабне. И тогава той гладува, изтощава се с тежки тренировки. Прави какво ли не. Но тъй като това не му носи радост, той не издържа и продължава да прави това, от което се е отказал. Например, хапва си вкусничко. И, разбира се, това му носи радост.

Ако този човек започне да рисува Нейрографика за да отслабне, тогава най-вероятно няма да успее. Или процесът ще бъде много труден за него. Защо човек отново се връща към изобилна и вкусна храна? Защото резултатът е радост, удоволствие.

Тогава, как да се направи нейрографска рисунка като помощ за намаляване на теглото? За да се направи това, трябва да определи за себе си в самото начало какви резултати човек иска да получи на края. И да ги почувства. Например, той ще се вмъкне в любимите си дънки или рокля, ще може да дефилира със стройната си фигура на плажа, ще получи вниманието от другите и много комплименти, ще придобие възможност да заеме престижна длъжност. И така нататък. Ако тези резултати или поне един от тях наистина могат да "стоплят душата", тогава това трябва да се определи като тема на нейрографската рисунка.

Нека повторим. Целта определя посоката, а резултатът е подарък, защото сте стигнали до края. И защо тогава Нейрографика понякога "не работи"? Защото целта не е избрана правилно. По-точно, тя не е това, което човек наистина иска. С други думи, ако крайните резултати на човек не вдъхновяват, не радват още в началото на пътя, тогава тялото и умът с всички сили ще го преместят в другата посока, до мястото, където той ще получи истинска радост. Това ще се отрази в нейрографски модел. Ръцете несъзнателно ще издават в линиите това, което човек всъщност иска, докато той ще мисли, че върви в избраната от него посока.

 

Как да различим съпротивлението от безполезността на целта?

Големите и сложни задачи винаги изискват кейс. Тоест няколко рисунки по една тема. Колкото повече проблеми са скрити в тази тема, толкова по-силна ще бъде съпротивата. Но всяка следваща фигура ще покаже приблизителен резултат. Това ще се изрази в промяна на самите рисунки и усещания на художника. Рисунките ще станат по-хармонични и красиви, все повече и повече ще радват. И тялото също ще започне да реагира все по-положително.

Когато целта всъщност не е необходима, няма да има специални промени в рисунките. Може дори да се случи обратното, което ще доведе до още повече проблеми. И човек може дори да има интерес към тази тема. Може би дори просто ще забрави за нея и ще премине несъзнателно към друга цел. Това е много фин момент. Следователно всеки човек сам за себе си може да определи какво се случва с него: съпротива или отхвърляне на целта. Наблюдавайте чувствата си, докато рисувате, фиксирайте ги за себе си и ги сравнявайте помежду си. Така ще си направите заключения как работи Нейрографика в живота ви.

 

Възможно ли е да се ускори постигането на целта чрез Нейрографика

Някои цели може да изискват много време, за да бъдат постигнати. Но се случва, че просто нямаме това време или не ни се чака толкова дълго. Например, семейството иска да построи голяма къща. И това хубаво е да се направи, докато децата все още не са пораснали. Ще пораснат, ще си тръгнат - голяма къща вече е безполезна. Нейрографика ви позволява да компресирате времето и да постигате желаното много по-бързо. Как е възможно това?

Има такъв израз: това, което гледаме, е това, което ставаме. Това отразява принципите на огледалните неврони. Не е ли за това, гледайки тъжен човек, ние също се чувстваме тъжни, но гледайки весел човек, искаме да се смеем?

В Нейрографика има алгоритъм "времева линия". Върху него се изграждат няколко техники. Или когато погледнем чертежа, да кажем на сграда на къщата, върху който е определено време за строителство не 5 години, а 3 години, огледалните невронин четат това и го възприемат като реалност. Важното е, че посоченият период е удобен за нас самите. Нашата радост показва на мозъка, че това е възможно и той започва да ни дава различни възможности как да го постигнем.

Същите "времеви линии" позволяват не само да компресират времето, но и да го удължат. Което може да е от значение за онези хора, които "нямат време за нищо".

 

Как изглежда целта в Нейрографика

Целта е мотиватор за нас да предприемем действия за да постигнем желаните резултати. Тя ни движи, бута, принуждава ни да напуснем обичайната зона, зоната на комфорт. Коя фигура на графичната азбука съответства на това? Триъгълник. Защо точно той? Това е остра фигура, която не ни дава мира, но задава вътрешен конфликт. Целта също ни задава безпокойство. Колко различни движения трябва да се направят, да се преосмислят и да се преодолеят за да се постигне целта.

Целта е изкуствено създадено безпокойство. Човекът е инертен по природа. Той винаги се стреми към мир, релаксация и стабилност. Щом се появи целта, всичко това изчезва наведнъж. Следователно в Нейрографика целта има остър образ. И колкото повече мотиватори има за тази цел, т.е. желаните резултати, толкова по-голям брой остри елементи ще присъстват в нея.

Така стигаме до извода, че образът на целта в Нейрографика е звезда.

Тук е много важно да се каже, че само тези, които вече имат сертификат за Специалист или Инструктор по Нейрографика, могат да работят с този образ и с всякакви остри фигури.

Алгоритъмът за работа с цели в Нейрографика се нарича Нейроцел. Това е отделен курс, на който може да се запишат само сертифицираните Ползватели. Ако все още нямате такъв сертификат, каним ви на базовия курс Ползвател на Нейрографика. 

bottom of page