top of page

Композицията в Нейрографика - изкуството на управление на реалността
Нейрографика ни дава много възможности да трансформираме нашето мислене с цел подобряване качеството на живот. Проучването на този творчески метод за управление на впечатленията започва с алгоритъма за сваляне на ограниченията в курс Потребител. Но това далеч не е цялата Нейрографика. За да започнете да получавате реални резултати от този метод, трябва да знаете, че той включва девет алгоритъма, всеки от които съдържа няколко различни техники.


Много хора, намирайки отворени уводни видеоклипове в интернет, се спират на тях, не получават желаните резултати, казват, че методът не работи или просто продължават да рисуват декоративни картини, използвайки елементи от Нейрографика. Инструкторският курс, в който се изучават всички възможности на метода, продължава девет месеца. Възможно ли е в няколко отворени видео урока да овладеете цялата тази дълбочина на знанието? След Потребител в Нейрографика следващата стъпка е изучаването на правилата за моделиране на композицията. Те дават основание за решаване на голямо разнообразие от ситуации в живота. Не само за премахване на ограниченията, но и за създаване на желаната реалност, като се вземат предвид всички правила за безопасност. 


Как моделирането на композицията може да помогне в нашето ежедневие


Нейрографика е управление на впечатленията, трансформация на

мисленето и практическа подкрепа на различни проекти. Това е пълноправен коучинг инструмент. Човек започва да се занимава с моделиране, когато има нужда изкуствено да създаде мотивация за подобряване на живота.


Нейрографика е сравнително нова форма на изкуство, но вече много популярна. Рисуват я вече в повече от десет страни по света. Художникът не може да се нарече светски човек. Той принадлежи към света на изкуството. Категориите на неговото мислене са: красота, естетика, хармония. В този смисъл Нейрографика помага за решаване на житейски проблеми с помощта на красотата и законите на хармонията.


В Нейрографика композицията е от съществено значение. На първо място, важно е да кажа, че това е напълно абстрактно изкуство. Не предполага да се използват символи и разбираеми разпознаваеми фигури, с изключение на елементи от графичната азбука. Както изглежда композицията на листа в нашата рисунка, така изглежда и невронната мрежа в съзнанието ни, отговорна за избраната от нас тема. Колкото по-добре човек разбира целта си, толкова по-хармонична ще бъде рисунката. Колкото повече задачи човек е в състояние да задържи в главата си и да разбере, толкова по-голяма когнитивна сложност ще има неговата рисунка. Моделирането на композицията в Нейрографика ни помага да се научим да създаваме рисунки с много висока сложност, която обаче е лесна за четене и възприемане, тъй като всички елементи са свързани.


Композицията определя местоположението на всички елементи на картината и техните взаимоотношения. С други думи, в Нейрографика композицията на рисунката определя схемата на нашето съзнание и мислене. Създаването на качествена композиция изисква размисъл. Нали не искаме в живота ни да се случва нещо, което да  ни разстройва. Следователно, по време на рисуването на Нейрографика, има определени точки на наблюдение на себе си, на телесни и емоционални реакции. Те са описани подробно в курса Потребител на Нейрографика. 

Така даваме обратна връзка на себе си.


Нашето тяло и памет помнят различни събития от миналото. Някои от тях могат да носят отрицателна конотация. Как да се отървем от тях? Никак. Възможно е само да промените отношението си към тях. Нейрографика позволява това чрез промяна на невронните връзки, съществуващи в главата, и чрез създаване на нови. Подвижността на ръцете и огледалните неврони осигуряват това действие. Някои инструктори дори медитират, използвайки неврографски рисунки. Променяйки възприятието си за миналото, ние променяме и бъдещето си.


Младите художници вкарват чувство за хармония в композицията, за да създават наистина красиви картини. Това, което смятаме за красиво, по естествен начин го възприемаме и като безопасно. Гледайки красивия резултат от нашата рисунка, започваме естествено да осъзнаваме, че всичко ще е добре за нас. Хората, които имат чувство за композиция, имат добър вкус. Те не правят нещо просто така, безмислено. Те правят всичко качествено и естетически проверено. С такива хора, като правило, в живота не се случват неприятни изненади.


Как изглежда това на практика? Например, човек мечтае за повишаване на

доходите си, но в съзнанието му може да липсва картина на това, което евентуално ще направи с увеличените доходи. Тоест, в главата му не е изградена композиция за успешен живот с много пари. Той просто не го вижда. Но иска. Какво да прави? Нейрографика ви позволява да си  нарисуваме изображение на желания доход и жизнен стандарт. Има техники, които ви позволяват да посочите до най-малкия детайл какво ще получи човек в резултат на увеличаване на доходите си. И когато картината стане ясна, вдъхновението идва и въображението започва да работи. Човек започва естествено да търси и намира нови възможности, и ресурси за осъществяване на желаното. 


Друг пример. Човек иска да подобри отношенията с някого. Как може да си помогне по този въпрос? Коучинг сесиите често създават поле за размисъл. Например, майката възприема детето като палаво. По време на диагностично рисуване може да се окаже, че фигурата на майката е твърде голяма до много малката фигура на детето. Какво означава това? Това означава, че във връзката им майката е толкова доминираща, че детето няма накъде да расте. Какво да направим по отношение на композицията с Нейрографика? Струва си да намалим фигурата на майката на листа до известна степен и може би да я отдалечим малко от детето, и да увеличим фигурата на детето, да му дадем малко повече свобода. Може би неподчинението му е сигнал за ограничаване на свободата и нейното отстояване.


Разбирането на законите на композицията ни дава ключовете не само за коригиране на някои ситуации, но и за създаване на нови. Например, преди да започнете нов бизнес, първо трябва да нарисувате подробно как го виждате, какво ще включва, какви стъпки ще се изискват от вас. И така нататък. В композицията има такова нещо като "от конкретното към общото" и от "общото към конкретното". Когато човек не разбира цялата картина на бъдещия бизнес като цяло, тогава фигурите на листа ще бъдат подредени произволно. Когато дойде разбирането, картината придобива структура, цялост, хармония.


Някои хора казват, че нямат вроден усет за построяване на композиция и затова те няма да могат да рисуват Нейрографика. И често казват, че не харесват собствените си рисунки и затова просто рисуват, както могат. Това е фундаментално невярно твърдение. Усещането за композиция може да бъде възпитано. Това се преподава в курс Нейрокомпозиция като част от инструкторския курс. Важно е да разберете едно нещо -  колкото по-ясно представяте желанията си, толкова по-ясна ще бъде картината в главата ви и, съответно, по-хармонична на листа. Начинът на мислене също влияе върху създаването на композиция. Ако човек е свикнал да мисли негативно, рисунките му също ще бъдат грозни, дисхармонични. Ако човек е свикнал да мисли положително, тогава, каквото и да прави, ще изглежда красиво, хармонично.


Човек живее отвътре навън. Първо мисли, после думи и дела.

Следователно, ние сме заобиколени само от това, което сами създаваме с нашето мислене. Познаването на законите на композицията и способността за хармонично подреждане на предмети върху лист формира естетическо отношение към живота с последващо подобряване на неговото качество. 


Comments


bottom of page