top of page

Цветовете в НейроГрафика: Елемент Вода. Приложение на елементите на Себесъщието за постигане на житейски цели.
Съдържание на статията: 

1. Значение на водата като елемент на Себесъщието

 2. Формата на водата в Нейрографика

3. Цветът на елемента вода.


НейроГрафика, на пръв поглед, няма определен смисъл. Какво общо може да има между рисуването, размислите за своя живот и построяването на планове за бъдещето? Добре, ако става въпрос за класическа инфографика. Дори и тя просто носи информация и не обещава да направи всичко възможно за осъществяването на вашите планове. Но как свързвате рисуването с постигането на целите? НейроГрафика е научно доказан метод за трансформация на мисленето чрез творчество. При рисуването на нейрографика, става постепенно потапяне в най-дълбоките дълбини на съзнанието и дори подсъзнанието. Към това е насочен Базовият алгоритъм на НейроГрафика. Да опознаеш дълбочината на различните нива на подсъзнанието може да стане с разнообразни способи. Например, като рисуваш елемента на Себесъщието Вода, който носи енергия на хлад и мъдрост.


Значението на Водата като елемент на Себесъщието


В кръга на петте елемента, Водата приключва цикъла. Следва смъртта. Но

смъртта може да бъде разглеждана по различни начини. Това може да бъде реалната физическа смърт, например, когато човек живее 60 години и умира. Това е един цикъл на живота на всеки човек. Това може да бъде и преминаване към ново ниво на развитие, на дейност, на разбиране на нещо и т.н. Времето на приключване на влиянието. Водата е времето, в което трябва да помислим, да направим обобщения и дори да направим планове за следващата стъпка. Водата съдържа и смърт, и раждане. В този елемент настъпва краят и началото.


Водата ни потапя в дълбините, както във физически, така и в духовен смисъл.

"Водата на живота" е познаването на основните закони на Вселената. И когато се потапяме във водата, тялото се стреми да почувства дълбочината и да докосне дъното, ако не знаете как да плувате.


Смъртта не означава абсолютния край. Това е пределна завършеност на нещо. Водата означава майчинска енергия. В нашия свят животът произлиза от водата. Взаимоотношенията с водата са отношения с майката. Ако например детето няма усещане за подкрепа от майката си или има някакво съмнение, то вероятно ще му бъде трудно да се научи да плува или ще има страх от водата или недоверие към нея. Това означава, че човек ще мисли, че ще потъне веднага щом се отдели от дъното.


Елементът Вода съдържа в себе си енергията хлад. Това е мъдростта, доверието в света, дълбочината на познанието за себе си и за света около нас. Това е умиротворение, безкрайност. Водата е дълбочина на човешките възможности, дълбочина на светогледа и възприятието.

Някои хора казват, че усещат водата като живо същество, което дава живот на други същества. А представете си, ако пием вода с такова усещане? Излиза, че пием самия живот.


Форма на Водата в Нейрографика


Как може да бъде изобразена водата? Водата няма собствена форма. Тя приема формата на съда, в който е налята. Ако съществува видима форма за дървото, огъня, земята, металът, тогава водата може да се види, например, в бреговата линия, в контура на далечния горски или планински масив, в облаците. И това вече са линии на полето от гледна точка на НейроГрафика. Затова можем да кажем, че темата за Водата е полева. А това вече е разговор за вселената, за законите на съществуването, за дълбините на човешкото съзнание. Къде започва познанието на света? До колко сериозни въпроси може да зададе човек? И до колко голям мащаб може да се разшири в своето разбиране и познание? Това всичко е за дълбочината, за Водата.

Затова водата може да се изобрази с линиите на полето. Водата е поток. И няма нито начало, нито край. Просто съществува, както и линиите на полето. Те не започват никъде и не свършват никъде. Помните ли един от принципите на НейроГрафика, че плоскостта на листа няма граници?


Може ли още някак да се изобрази водата? Да, във формата на капка. Капката включва в себе си формата на сфера и на кръг, и формата на триъгълник. Това е форма, която съдържа хармонично движение. Линиите на полето също могат да минават през целия лист като поток, но могат да бъдат и кръгови.


За да не изобразявате просто красива форма на водата, а и действително да се докоснете до дълбочината на разбирането на темата, която показвате в рисунката, трябва да настроите духовността си. Може да медитирате, да се помолите, да слушате медитативна музика. Каквото вашата душа пожелае. Наблюдението на водния поток и шумът на движещата се вода успокояват и възвръщат равновесието. Мислите губят хаотичността и стават целенасочени. В такова състояние лесно идват много интересни прозрения.

Интересно е, че водата има кристална структура, но все пак остава течна, гъвкава. Това означава, че в нея се съчетава мекостта с плътността. Потапянето във водата трябва да стане правилно. Ако скочите надолу в нея, ще се нараните. Ако влезете плавно, постепенно опознавайки повърхността, можете да усетите нейните свойства и да ги използвате за себе си.


Цветът на елемента Вода


Водата носи в себе голяма дълбочина. И колкото по-дълбоко се потапяш, например в океана, толкова по-тъмна става водата. Поради това някои животни, които обитават там, разполагат със специални светещи части на тялото или кожата. Те нямат развито зрение, но имат много развито обоняние.


Ако пренесем това към човек, колкото по-дълбоко се потапя човек в разбирането за себе си и света, толкова повече способности открива и усеща неща, които не се виждат с очите.


Водата в кръга на петте елемента на Себесъщието се изобразява с тъмно синьо, почти черно. Колкото повече искате да се потопите в поставената тема на рисунката, толкова по-тъмен ще бъде избраният цвят. Но всяко потапяне трябва да бъде постепенно. Ако темата е много сериозна, ценно е да се направи кейс, като с всяка следваща работа се потапяме все по-дълбоко и по-дълбоко.


Избирайки цвят за Водата като елемент на Себесъщието, е добре да се заслушате внимателно в своите усещания. Тялото не лъже, то ще подскаже на каква дълбочина е готово да се пусне съзнанието в даден момент.


Обаче, както във всичко друго, с Водата и нейните енергии на студ и мъдрост, трябва да сме деликатни и да знаем мярката. Мъдростта и студът на разума не трябва да прерастват в критика и хладнокръвно отношение. Затова във Водата може да присъстват елементите Огън, Вятър и дори Земя.


Кръгът на петте елемента ни дава разбиране как те се отнасят един към друг: кой кого разрушава, кой кого подкрепя. Излишъкът на студ във Водата може да се балансира чрез внасяне на енергия от Земята или насочване на движението на енергията към Вятъра/Дървото. Недостигът може да се увеличи с Метала. Съответно добавяме зелен цвят към синия цвят на Водата, светлосин цвят на Вятъра, червен цвят на Огъня, оранжев цвят на Земята или кафяв цвят на Метала.


По-подробна информация за прилагането на цвета в НейроГрафика и за използването на елементите на Себесъщието в композицията за решаване на житейски задачи може да бъде получена в алгоритъм НейроЦвят. Тези от вас, които вече имат статус „Потребител на НейроГрафика“, могат да преминат курса самостоятелно или като част от курса Инструктор НейроГрафика. По време на обучението ще имате възможност да работите върху конкретните си житейски задачи и да получите качествена обратно връзка от опитни супервизори.


Commenti


bottom of page