top of page

Цветовете в Нейрографика: Елемент Огън. Използване на петте елемента на Аз-а за цветовата схема на композицията

Актуализирано: 31.05

Съдържание на статията: Енергията и цветът на елемента Огън на Аз-а


______________________________________________________Азът е най-дълбокото ниво на човешкото подсъзнание. След него идва само безкрайният Абсолют. За да разберем това ниво на съзнание, ние разглеждаме системата от пет елемента, която произхожда от източната философия. Всеки елемент, както вече беше описано в предишни статии, носи определена енергия и се изразява в собствен цвят. Разбирайки значенията на всеки елемент и техните цветове, можем да създаваме съзнателни цветови композиции в Нейрографика, за да решаваме житейските си задачи. В тази статия ще разгледаме елемента Огън на Аз-а.


Енергията и цветът на елемента Огън на Аз-а

Огънят е вторият елемент на Аз-а или кръг от жизнени енергии. Всеки знае поговорката: „Няма дим без огън“. По отношение на елементите на Аз-а и кръга на живота можем да кажем, че няма огън без вятър. Огънят се генерира от вятъра, движението на въздуха. Без кислород е невъзможно да се запали огън. Всички знаят това. А без вятър е невъзможно да се запали голям огън.


Какво е огънят в системата от пет елемента и как да го приложим в Нейрографика?

Огънят е топлина, това е постоянен интерес. Ако Вятърът е търсене на интереси, то Огънят вече е избор и целенасоченост. С появата на Огъня, а това се случва при прехода от 12 до 13 години, в живота на човек започва да се появява все повече независимост. Това е период на самоформиране, когато тийнейджърите все повече разбират своето място в живота, избирайки бъдещата си професия.


Тук се появяват първите романтични чувства. Това е времето на залези и изгреви, розови дрехи, пощенски картички с червени сърца и т.н. Това е времето на горещото сърце. Следователно Огънят започва с нежни розови цветя и след шест години навлиза в етапа на наситени червени цветя, когато започва да се появява стабилност в чувствата и интересите. Затова рисуваме елемента на Аз-а, Огъня, с цветове от розови и червени нюанси.


Как може да се приложи това към Нейрографика?

Както казахме по-рано в предишни статии, цветът е енергия. Добавяйки определени цветове към нейрографичната рисунка, ние засилваме присъщите му значения и даваме енергията, необходима за постигане на целта. Червеният цвят е полезен там, където вече трябва да направите избор. Ако Вятърът е любопитство, първо към едно нещо, след това към друго, търсене, тогава Огънят може да се нарече постоянно любопитство към едно нещо, тоест нарастващ интерес към нещо конкретно.


Огънят е център на интерес. Това е горещо преследване на едно нещо. Това вече не е порив на вятъра, не е прилив на душата. Но това е постоянен пожар. Това е формирането на душата. Тук се проявяват открито лични граници и стабилна форма на личността. Това е времето на раждането на страстта.


Ако смятате, че някакъв проект, бизнес или връзка с човек е като полъх на вятъра и искате повече топлина в тях, повече недвусмисленост, тогава ги нарисувайте с червения или розовия цвят на Огъня.


Ако например във вашето обкръжение има човек, подобен по характер на твърд метал, нарисувайте го в червено. Това ще ви помогне да намерите подход към него и неговата недостъпност ще започне да се стопява.

Помните ли израза „направено с душа“ или „огънят на душата гори в това нещо“? В какви случаи се използва? Когато нещо се прави с толкова голяма любов, че се прехвърля на онези, които започват да го използват. Какво е любов към работата? Страст, отдаденост на това време, качествено изпълнение.


Как изглежда огънят, освен цвета, в нейрографичните рисунки? За разлика от вятъра, това вече е стабилна форма. Има формата на пламъци или свещи. Представете си такъв език. Това е огнен удар.


Ако смятате, че ви липсва страст, изгаряне, огън в някакъв бизнес, нарисувайте го под формата на факла. Но бъдете внимателни към чувствата си, към реакциите си към цвета. Много огън може да предизвика пожар. Тук идва дозировката. Започнете с деликатни фини нюанси на розово. И постепенно добавете наситени червени тонове. Колкото деликатно ще се развие цветът на Огъня във вашата рисунка, толкова деликатно ще се развие и вашата тема. Тук има абсолютно пряка връзка.


Огънят може да изведе човек от депресия. Той дава страст. Насочва мислите към развитие и интерес към живота.


Какво друго може да се каже за елемента Огън на Аз-а? 

Представете си номадски племена. Всеки ден се движат нанякъде. Те нямат постоянни домове. Или хора, които са постоянно в движение. Типичен вятър. Но идва момент, когато човек мисли за уреден начин на живот. Номадите издигат огън в огнището в юрти, скитниците в живота придобиват дома си под формата на постоянно място на пребиваване. Огънят дава топлина на живота, дава надежда за утрешния ден и увереност в него.


Когато рисувате нейрографика, задайте си въпроса в коя област от живота ви трябва да добавите огън. И започнете да рисувате червени езици. Но бъдете внимателни. Обърнете внимание на реакциите си, на действията си и коригирайте рисунката си, ако е необходимо.


Можете да изучавате подробно енергията на Огъня и всичките пет елемента на Аз-а в алгоритъм НейроЦвят, който се провежда като част от курса за инструктор по Нейрографика. Ако имате сертификат на Потребител, можете да преминете през модула отделно.


Comments


bottom of page